Seksuele klachten

Erectiele dysfunctie

Erectiele dysfunctie, ook wel erectiestoornis of impotentie genoemd, is het onvermogen van de man om een erectie te krijgen of te behouden.
Een erectie komt tot stand doordat bloed vanuit het lichaam in de zwellichamen stroomt en daar 'vastgehouden' wordt door de afvoerende venen. Het is een ingenieus samenspel van zenuwen, bloedvaten en lichamelijke opwinding.

Klachten van een erectiestoornis komt voor bij 1 op de 7 mannen boven de 18 jaar.

Als mannen geen erectie kunnen krijgen kan dat liggen doordat er te veel spanning aanwezig is in de bekkenbodemspieren. Andere mogelijk oorzaken kunnen zijn: stress, hormonale veranderingen, ziektes, medicijnen, operaties, met name prostaatoperaties en ouder worden. kunnen er de oorzaak van zijn dat mannen geen ‘stijve’ meer kunnen krijgen. Een erectiestoornis kan dus zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben. Heel vaak is het geen lichamelijke oorzaak. Als je wel een goede ochtenderectie hebt is de oorzaak meestal niet lichamelijk.

Vroegtijdige zaadlozing

Ejaculatio praecox of vroegtijdige zaadlozing: ejaculatie die vrijwel altijd binnen een minuut na penetratie optreedt en gepaard gaat met het gevoel onvoldoende controle te hebben over het moment van ejaculatie.

Dit is een klacht die bij zeer veel mannen voorkomt. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij zowel de opwinding als het orgasme. Bij opwinding geldt zowel voor mannen als vrouwen dat af en toe aanspannen van de bekkenbodem de opwinding doet toenemen. Wanneer de bekkenbodem al te zeer gespannen is kan extra aanspanning tijdens de opwindingsfase bij mannen tot overprikkeling leiden, waardoor er controleverlies ontstaat en vroegtijdig klaarkomen het gevolg kan zijn.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
U kunt mij bellen of een vraag stellen, dan neem ik contact met u op.

Oplossing en behandelplan

 

Na het onderzoek wordt met u besproken hoe het probleem het beste kan worden aangepakt. In samenspraak wordt een behandelplan opgesteld. In de loop van het behandeltraject komen evaluatiemomenten voor. Als de ingestelde behandeling niet voldoende resultaat oplevert, kan het zijn dat uw bekkenfysiotherapeut samen met u de doelen of de behandeling bijstelt.

Naar herstel werken

Wanneer er in één van de structuren in het bekken een probleem optreedt kan dit resulteren in klachten op het gebied van plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. Ook lage rug en bekkenpijn kunnen een relatie hebben met bekkenbodemklachten. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling.
Naar inschrijven >

Vertrouwen terugkrijgen

De bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en ondersteunen de blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Ze spannen aan om urineverlies of een verzakking tegen te gaan en ontspannen bijvoorbeeld bij toiletbezoek. Daarnaast spelen ze een rol bij seksualiteit en zijn belangrijk voor de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wij helpen u graag verder!
Stel een vraag >