Voor- en na een operatie
Radicale prostatectomie
Bij een operatie voor prostaatkanker verwijdert de uroloog de hele prostaat, inclusief zaadblaasjes. Soms verwijdert hij ook de lymfeklieren die in de buurt van de prostaat liggen. Een ander woord voor deze operatie is een radicale prostatectomie.
De prostaat ligt rondom de plasbuis. Om de prostaat te verwijderen, moet de arts ook een stukje van de plasbuis verwijderen. Ook is er een risico dat zenuwen die zorgen voor een erectie en bloedvaten rondom de prostaat beschadigd raken.
Gevolgen van een radicale prostatectomie
- Erectiestoornissen
- Klaarkomen zonder zaadlozing: een droog orgasme
- Tijdelijk en soms blijvend uw plas niet goed kunnen ophouden
Bekkenfysiotherapie voor de operatie
Het kan zinvol zijn om voor de operatie een keer langs de bekkenfysiotherapeut langs te gaan. Het merendeel van de mannen ervaren na het verwijderen van de katheter klachten van ongewild urineverlies. De bekkenfysiotherapeut kan u hierover informeren en de bekkenbodemoefeningen met u doornemen.
Direct na de operatie, als u een katheter heeft, mag u nog niet starten met het doen van de bekkenbodemoefeningen. Na het verwijderen van de katheter kunt u starten met het doen van de oefeningen. Hiervoor kunt u ook weer een afspraak maken met de bekkenfysiotherapeut.
Na de operatie kunnen de bekkenbodemspieren en de sluitspier de blaas soms niet goed afsluiten. Dit geeft ongewild urineverlies wat voornamelijk optreedt bij buikdrukverhogende momenten zoals hoesten, niezen, tillen enz. Dit noemen we stress incontinentie. Met oefeningen kunt u uw bekkenbodemspieren trainen zodat u minder of geen urineverlies meer zult ervaren.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
U kunt mij bellen of een vraag stellen, dan neem ik contact met u op.