Na de bevalling

Klachten over bekkenpijn zijn na een bevalling meestal niet ineens voorbij. Al zijn de zwangerschapshormonen verdwenen, het duurt vaak een tijd voordat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen weer hun oude stevigheid terug hebben. Ze hebben negen maanden de tijd gehad om meer rekbaar te worden, dus het is niet zo gek dat zij ook tijd nodig hebben om weer stevig te worden. Bovendien is er nu een nieuwe belasting bijgekomen: het optillen en dragen van uw kind. Dit betekent dat alle adviezen die in de zwangerschap van kracht waren, ook nog na de bevalling gelden. Ook hier moet u schipperen tussen te veel rust met spierverslapping als gevolg en te veel activiteit met toename van pijn als gevolg.

 

Het komt ook voor dat u na een heftige bevalling juist bekkenpijn heeft gekregen. Ook kan stuitpijn ontstaan. Gedurende de bevalling komen er forse klachten op de bekkengewrichten, waardoor de gewrichten uit elkaar gedrukt worden en waarbij de balans van het bekken ook verstoord kan raken. Dan heeft u vergelijkbare klachten als bekkenpijn tijdens de zwangerschap en is bekkenfysiotherapie erop gericht u pijnklachten weer onder controle te krijgen.
Het verloop van de pijnklachten is na de bevalling bij de meeste vrouwen gunstig. Het merendeel van de klachten verdwijnt zonder dat er behandeling nodig is. Ook daar waar wel behandeling nodig is, is de prognose gunstig.

Als de klachten niet verminderen is het wel verstandig niet te lang te wachten met een afspraak te maken met de bekkenfysiotherapuet


Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
U kunt mij bellen of een vraag stellen, dan neem ik contact met u op.