Ontlastingsproblemen

De meest voorkomende klachten zijn:

 • Verstopping (obstipatie)
 • Verlies van ontlasting (fecaal verlies)
 • Ontlasting niet goed in één keer kwijt kunnen
 • Voortdurende (chronische) aandrang om te poepen
 • Ontstaan van aambeien bij de stoelgang
 • Ongewild winden laten

Obstipatie
Er is sprake van obstipatie wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft, en dan ook hard moet persen om deze ontlasting kwijt te raken. Obstipatie kan veel oorzaken hebben. Een van de oorzaken is spanningsproblemen in de bekkenbodem. Bij onvoldoende ontspanning van de bekkenbodem tijdens het ontlasten kan de endeldarm niet volledig geleegd worden waardoor er ontlasting achterblijft. Hierdoor kunnen ook klachten als een opgeblazen gevoel of buikpijn ontstaan.
Als de bekkenbodem niet goed ontspant, ontstaat er een neiging tot persen. Hoe minder ontspanning van de bekkenbodem, hoe harder er geperst moet worden.
Andere oorzaken van obstipatie zijn:

 • Verkeerde leef- en eetgewoontes: te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende drinken of vezelarme voeding. Vaak ligt een combinatie van deze factoren ten grondslag aan de verstopping.
 • Uitstellen van toiletbezoek waardoor de ontlasting te hard wordt.
 • Geneesmiddelen die verstopping als bijwerking kunnen geven.

Een enkele keer wordt verstopping veroorzaakt door een ziekte of aandoening: bijvoorbeeld dikke darm poliepen, depressie of schildklierafwijkingen.

Ontlastingsverlies
Ongewild verlies van ontlasting kan bestaan uit het ongewild verliezen van windjes, vegen ontlasting in de onderbroek of een grotere hoeveelheid (harde of zachte) ontlasting bij aandrang of zo maar, ongemerkt.
Bij ontlastingsverlies is er vaak een combinatie van factoren die zorgen dat u geen controle meer hebt op het ophouden van uw ontlasting. Eén van de factoren is het onvermogen om de buitenste anale kringspier voldoende aan te spannen. Een andere factor is de consistentie van uw ontlasting, het kan bijvoorbeeld veel dunner zijn dan normaal. Als de ontlasting te dun is, zoals diarree, wordt het heel moeilijk om het op te houden. Onze buitenste kringspier is niet geschikt om waterdunne ontlasting op te houden.

De kringspier kan beschadigd zijn door een bevalling of door verslapping bijvoorbeeld door het ouder worden, tijdens en na de overgang of na een operatie in het gebied van de anus. Een verzakking van de endeldarm kan ook tot ontlastingsverlies leiden.
Incontinentie van ontlasting kan tevens optreden bij obstipatie. Er kan dan langs de dikke/harde ontlasting in de darm dunne ontlasting naar buiten lekken.

Er kan ook ontlastingsverlies optreden door het niet goed ledigen van de endeldarm. Daardoor blijft er nog iets achter wat u vervolgens bij de dagelijkse activiteiten verliest zonder dat u het merkt.


Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
U kunt mij bellen of een vraag stellen, dan neem ik contact met u op.

Oplossing en behandelplan

Ontlastingsproblemen kunnen leiden tot sociaal isolement. Uit angst om ontlasting te verliezen en dat anderen je kunnen ruiken, gaan mensen met ontlastingsverlies de deur niet of nauwelijks meer uit.
Bij deze klachten geldt: het gaat niet vanzelf over. Als u op dit moment alleen de windjes niet meer kan tegenhouden, of dat u ook vaste ontlasting niet meer volledig kunt ophouden is het verstandig om hier met uw huisarts of met een bekkenfysiotherapeut over te praten.

 

Naar inschrijven >

Verbeteren van de functie van de bekkenbodemspier, inclusief de anale sluitspier is een belangrijk aandachtspunt van de bekkenfysiotherapeutische behandeling. Deze zal verder gericht zijn op:

 • verbeteren van het gevoel in de endeldarm
 • adviezen omtrent vocht en vezel intake
 • toiletgedrag

 

Stel een vraag >